Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

[επικοινωνία: eamgr@yahoo.com]

 • Κατηγορίες

 • Πρόσφατα

 • Τρέχον μήνας

  Αύγουστος 2016
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιολ.   Σεπτ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Κατάλογος

Ρεκόρ θανάτου, κυνισμού και εκτροπής: Ολυμπιακοί Ρίο 2016

Posted by eamgr στο 6 Αύγουστος, 2016

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, πέρα από την εν γένει εμπορευματική και πολιτική τους διάσταση-σαν κορυφαία αθλητική διοργάνωση εν προκειμένω για την εμπέδωση της οικουμενικής κυριαρχίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος-πάντοτε συμβάδιζαν με όλες τις κατά καιρούς αντιθέσεις, σε αρκετά μεγάλη σύνδεση με τις βάσεις των κοινωνιών.

Οι Ολυμπιακοί του 1936 στο Μόναχο χρησίμευσαν ώστε ο εθνικοσοσιαλισμός να καλλιεργήσει την απαραίτητη αίγλη του-και τον τρόμο-στα μάτια του κόσμου ενόψει του Β’ΠΠ. Άλλοτε, το 1964 διαμέσου της διοργάνωσης στο Τόκιο η Ιαπωνία επανήλθε σαν ακμαία σύμμαχος δύναμη της Δύσης, με τον πιο επίσημο τρόπο.

black_power_salute

Στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό εκδηλώθηκαν οι διεργασίες του αντιρατσιστικού κινήματος και του ιδιαίτερου δημοκρατικού κινήματος της εποχής στην ήπειρο, με δολοφονημένους νεαρούς διαδηλωτές τις ημέρες των αγώνων. Αλλά και με την ιστορική διαμαρτυρία- στάση απείθειας των Αμερικάνων μαύρων ολυμπιονικών πάνω στο βάθρο. Το 1972, πάλι στο Μόναχο, παλαιστίνιοι αγωνιστές του απελευθερωτικού κινήματος έπιασαν αιχμάλωτα μέλη της ισραηλινής αποστολής, με 18 συνολικά θύματα στην όλη επιχείρηση διαφυγής τους. 

 

Το μποϊκοτάζ από 65 χώρες δορυφόρους των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980. Και έπειτα το μποϊκοτάζ από τις δυνάμεις του ανατολικού μπλοκ στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι Ολυμπιακοί της κεφαλαιοκρατικής επανένωσης του κόσμου το 1992 στην Βαρκελώνη. Η ανάδειξη του νέου μεγάλου ανταγωνιστή το 2008 με τους αγώνες στο Πεκίνο. Και πολλά πολλά άλλα επιμέρους στοιχεία.

Αλήθεια, οι φετινοί Ολυμπιακοί στην Βραζιλία, τι αλήθεια σηματοδοτούν; Είναι γεγονός ότι η Βραζιλία κέρδισε τον διαγωνισμό σαν μια πολλά υποσχόμενη αναπτυσσόμενη δύναμη την περασμένη δεκαετία. Στο μεταξύ η προσπάθεια της να ανέλθει στο κλαμπ των 5 μεγαλύτερων οικονομιών είχε σαν συνέπεια μια μερική και σχετική μόνο άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού της. Πλέον βουλιάζει στην φτώχεια, στην βία και στην δικτατορία ουσιαστικά, εφόσον ακόμα και προσχηματικά κεντροαριστερές κυβερνήσεις-συμπύκνωση και κατάληξη, έστω δια της προφανής τους στρέβλωσης, πολύχρονων δημοκρατικών κινημάτων-δεν είναι αρεστές στην αμερικάνικη εξωτερική πολιτική για την ευρύτερη περιοχή.

ooooooo-cdfb400c3a8d19e4c49310a9414e6ce7

Ένας γελοίος αχυράνθρωπος των αγορών, ονόματι Τεμέρ, είναι ο frontman μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, με συμβόλαιο θανάτου να εκτοπίσει την παλιά πολιτική ηγεσία δια της δικαστικής οδού, να ξεπουλήσει όσο το γρηγορότερο τον φυσικό πλούτο της χώρας, να διαλύσει τις εργατικές κατακτήσεις της περασμένης δεκαετίας. Διέλυσε ήδη τα υπουργεία Πολιτισμού (που είχε συμβολικά ιδρυθεί πρώτο πρώτο μετά την πτώση της χούντας την δεκαετία του 1980), καθώς και τρία υπουργεία για τα δικαιώματα: τα δημοκρατικά. των μειονοτήτων, και των γυναικών. Με λίγα λόγια ανέλαβε σαν χούντα των αγορών να καταστήσει πάλι αποικία την Βραζιλία, πριν παραδώσει την διαχείριση σε άλλες φιλοδυτικές δυνάμεις. Ασφαλώς και γίνονται αγώνες του βραζιλιάνικου λαού, αλλά δεν μαθεύονται εδώ. Εδώ είναι καλύτερα να μαθαίνουμε ότι οι Βραζιλιάνοι είτε παίζουν μπάλα, είτε κλέβουν ασύστολα στον δρόμο με τον οποιοδήποτε ευφάνταστο τρόπο.

 

Αυτό είναι και το πρώτο μήνυμα των Ολυμπιακών: Γίνονται στην πρώτη μεγάλη χώρα όπου στη »νεοψυχροπολεμική» εποχή η εκλεγμένη κυβέρνηση καθαιρέθηκε για να αναλάβουν οι εκτροπείς υπηρέτες της Δύσης. Όχι με τανκς, αλλά με όπλο το χρήμα, τα ΜΜΕ και την διεφθαρμένη δικαιοσύνη.

13901451_1175783015775717_5252547752776426414_n

Το δεύτερο μήνυμα είναι το οριστικό και εμφατικό διαζύγιο, η επιθετικότητα των αγώνων σε σχέση με οτιδήποτε θύμιζε την σύνδεση τους με την κοινωνία. Αν οι 13 νεκροί εργάτες-θύματα του »συμπιεσμένου κόστους» στα θεμέλια των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 αποτέλεσαν ένα τραγικό ελληνικό ρεκόρ, στην Βραζιλία τα θύματα μέσα και έξω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραπέμπουν σε εμφύλιο πόλεμο: 2500 νεκροί από τις εκκενώσεις στις φαβέλες προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα της πόλης. Εκατοντάδες κατοικίες των φτωχών ρημαγμένες, σε ρημαγμένες συνοικίες με ρημαγμένες ζωές, επειδή έτυχε να ζουν στην ίδια περιοχή όπου το εξουσιαστικό σύστημα θα ξεδιπλώσει τα αθλητικά δρώμενα για τους θεατές-που τούς κατατάσσει σε έκοντες άκοντες συνενόχους.

 

Κι έπειτα, κατά χιλιάδες συρρέουν από τις επαρχίες της χώρας αγόρια και κορίτσια για να διατεθούν στις σαδιστικές ορέξεις των πελατών του σεξουαλικού τουρισμού. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στην πανέμορφη χώρα της Λ.Αμερικής περισσότεροι από 250 χιλιάδες έφηβοι εξαναγκάζονται στην πορνεία. Πριν, κατά την διάρκεια, μετά, και ασχέτως των Ολυμπιακών αγώνων.

Hot-sell-American-Street-Artist-by-Bansky-for-font-b-Olympics-b-font-poster-painting-on

 

Πέρα από τις εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες του εξευτελισμού της Ρωσικής αποστολής, με τον αποκλεισμό σαν εν δυνάμει φορέων ντοπαρίσματος του 1/3 αυτής. Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω ότι για πρώτη φορά διαμέσου των Ολυμπιακών ο ιμπεριαλισμός ξεπλένει τα εγκλήματα του κατεβάζοντας και την «εθνική προσφύγων»-προφανώς ο πιο εύσχημος τρόπος ώστε να εμπλουτιστεί η παρουσίαση της προσφυγιάς όχι σαν αποτέλεσμα των πολεμικών επεμβάσεων σε μια σειρά από χώρες, αλλά σαν ένα περίπου καιρικό φαινόμενο ξεκομμένο από τα πολιτικά συμφέροντα-τότε πια μιλάμε με σιγουριά ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί είναι για να διαφημιστεί η αίγλη του κυνισμού και της εξουσίας των ανθρώπων της Δύσης εις βάρος εκείνων των υπανάπτυκτων χωρών και των λαών τους.

Άλλοτε με επίκληση-ή και με πρόφαση, ασφαλώς-το επικαλούμενο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης μιας διοργανώτριας χώρας ξεδιπλώνονταν στην πράξη οι πολιτικοί ανταγωνισμοί διαμέσου του εμπάργκο, της αποχής, ή και της εμπράγματης διαμαρτυρίας. Αυτά σε έναν πιο πολιτικοποιημένο κόσμο, όπου υπήρχε ακόμα μια σύνδεση ανάμεσα στα θεάματα και στην αληθινή ζωή. Τώρα το νόημα το δίνει η συναίνεση. Η παρουσία όλων των χωρών όλων των αθλητών, και όλων των (τηλε)θεατών των αγώνων της βίας, της φτώχειας, των ανενόχλητων πολέμων. Πραγματικά, αφού βουτήξαμε στο παρελθόν, οι αντίστοιχοι Ολυμπιακοί του Χίτλερ, δεν πιάνουν μία μπροστά σε αυτούς εδώ.

Ανδρέας Μπεντεβής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: