Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

[επικοινωνία: eamgr@yahoo.com]

 • Κατηγορίες

 • Πρόσφατα

 • Τρέχον μήνας

  Μαρτίου 2010
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Φεβ.   Απρ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Κατάλογος

34 Συνέδριο της ΓΣΕΕ:«Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο»

Posted by eamgr στο 20 Μαρτίου, 2010

Δήλωση του εκπροσώπου του ΕΑΜ  για την αποχώρηση του ΠΑΜΕ, στην αρχή της ομιλίας του

Όταν 6 αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ και 6 αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ ακόμη και απόλυτα αμφισβητούμενοι καθορίζουν τη πολιτική διαδικασία του συνέδριου τότε δεν πρόκειται για συνέδριο αλλά για ισορροπίες και συσχετισμούς μηχανισμών.

Όταν αποχωρούμε από τη διαδικασία της όποιας ιδεολογικής πολιτικής και συνδικαλιστικής σύγκρουσης  τάχα για να μη νομιμοποιήσουμε τη πουλημένη ΓΣΕΕ αλλά ερχόμαστε στην εκλογική διαδικασία για να κατοχυρώσουμε το μερίδιο μας στους μηχανισμούς, αυτό λέγεται συναλλαγή μηχανισμών.

Ηαποχώρηση από την εκλογική διαδικασία θαχε βαρύνουσα πολιτική και συνδικαλιστική σημασία που θα κατανοούσαμε ίσως,. Γιατί θα αμφισβητούσε τη νομιμότητα και τη δυνατότητα της ΓΣΕΕ να εκφράζει την θέση της εργατικής τάξης μέσα σε στις συνθήκες της διαλυτικής  κρίσης.

Όμως τέτοια ευθύνη δεν θέλουμε να αναλάβουμε, γιατί απλά  επενδύουμε στην ήττα και όχι στην προοπτική νίκης της εργατικής τάξης.

«Τα μέτρα θα περάσουν, όμως να μη περάσουν και αδιαμαρτύρητα»!!! αυτή η θέση εκφράστηκε από τη πολιτική καθοδήγηση του ΠΑΜΕ. Αυτό κι αν είναι επένδυση στην ήττα!!!

«Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο» που λέει και το τραγούδι από κάθε είδους μηχανισμούς και όχι μόνο από τη ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ του εκπροσώπου του ΕΑΜ στο 34 συνέδριο της ΓΣΕΕ

Αντιπρόσωποι του 34 συνέδριου

Αυτό το συνέδριο έπρεπε νάχει μεταφερθεί στην Αθήνα, με ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ με ταυτόχρονη αγωνιστική κινητοποίηση – συλλαλητήριο την ημέρα έναρξής του. το προτείναμε αλλά δεν αποφασίστηκε. Γιατί;

Ούτε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες το δικαιολογούν, ούτε οι προκαταβολές, ούτε οι οργανωτικές δυσκολίες. Μόνο πολιτικοί λόγοι που νομίζω είναι προφανείς.

Μια τέτοια έκτακτη απόφαση θάχει τέτοιο πολιτικό αντίχτυπο και συνέπειες που θα ισοδυναμούσε τουλάχιστον με τρεις 24ωρες πανεργατικές απεργίες. Θα έδινε το στίγμα ότι η εργατική τάξη είναι εδώ καθολικά αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία και την κατοχή.

Θα αποκαθιστούσε σε σημαντικό βαθμό το κύρος του συνδικαλιστικού θεσμού, αλλά βέβαια θα δημιουργούσε και υποχρεώσεις  στη ΓΣΕΕ με τη δυναμική που  μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε. Γι αυτό τελικά έγινε εδώ με θέα το Βατοπαίδι  να μην ταράξουμε το τέλμα και τις ισορροπίες των μηχανισμών. Φαίνεται πως η προοπτική της νίκης του λαού, μας φοβίζει περισσότερο από την ήττα.

Την ήττα ξέρουμε να τη διαχειριζόμαστε σαν απολογητές. Τη νίκη φοβόμαστε.

Γι αυτό αντί για συνέδριο μάχης μάλλον κάνουμε συνέδριο διακοπών.!!!

Πόσο άραγε μπορούμε να το διαψεύσουμε αυτό; Τίποτε δεν είναι αδύνατο.

Αντιπρόσωποι του 34 συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι σαν συνεδριακό σώμα της ΓΣΕΕ κατανοούμε την ευθύνη που έχουμε και μας αντιστοιχεί απέναντι στην εργατική τάξη, την κοινωνία και τον τόπο μέσα στις συνθήκες της βαθιάς και διαλυτικής κρίσης.

Αν και αυτό το συνέδριο εξελιχθεί όπως  τα προηγούμενα, δηλαδή είναι ένα συνέδριο μηχανισμών υποχείριων ενός πλήρως χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, τότε επάξια θα καταχτήσουμε το ρόλο και τον τίτλο των συνενόχων της Βατοπεδινής διαφθοράς που με την SIEMENS  έχουν αναδειχθεί σε ΟΙΚΟΣΗΜΟ – ΕΘΝΟΣΗΜΟ  του νεοελληνικού κοινωνικού σχηματισμού.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα όπως εκφράζεται σαν δομή και λειτουργίες από τη ΓΣΕΕ, παρουσιάζει παράλληλη αλλά μεγαλύτερη κρίση αντιπροσώπευσης με αυτή του πολιτικού συστήματος

Τυπικά εκπροσωπούμε όχι πάνω από το 20% της εργατικής τάξης, δηλαδή το 30% της εργατικής τάξης με σταθερές σχέσεις εργασίας ενώ οι νέες σχέσεις εργασίας έχουν σχεδόν μηδενική εκπροσώπηση από τυπική άποψη.

Στην ουσία είμαστε διαμεσολαβητές των συμφερόντων μιας συντεχνιακής μειοψηφίας που υπερασπίζει τις κατακτήσεις – προνόμια της σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργατικής τάξης ακόμη και αυτού του κομματιού που τυπικά εκπροσωπούμε.

Αυτή η κρίση αντιπροσώπευσης αποτελεί και την βάση, την αιτία για την κρίση ταυτότητας, προσανατολισμού, αποτελεσματικότητας, αλλά και πολυεπίπεδης διάσπασης που συντελείται επιταχυνόμενα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι παραδοσιακές οργανώσεις της εργατικής τάξης σταθερά συρρικνώνονται με συντεχνιακούς όρους, αφήνοντας ένα τεράστιο συνδικαλιστικό κενό, που καλύπτεται όσο καλύπτεται με την εμφάνιση δεκάδων ή εκατοντάδων νέων σωματείων . Σωματείων που αντιστοιχούν σε φανταστικούς αλλά και πραγματικούς όρους οριζόντιας και κάθετης διαστρωμάτωσης της εργατικής τάξης που παράγει η «επιχειρηματικοποίηση» της εργασίας μέσα από τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων.

Ότι όμως δημιουργικό περιέχει αυτή η τάση αυτοοργάνωσης της εργατικής τάξης, καταστρέφεται και διαστρεβλώνεται από την παρέμβαση των μηχανισμών ελέγχου του συνδικαλιστικού κινήματος που οδηγεί στον χωρίς αρχές ανταγωνισμό, στον συντεχνιακό προσανατολισμό, στον αναρχοσυνδικαλισμό,, την περιθωριοποίηση.

Όταν βέβαια τα συνέδρια των β/αβάθμιων και γ/βάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων όχι μόνο δεν έχουν εξετάσει ακόμη μια οργανωτική δημοκρατική αναδιάρθρωση  και λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με καθοριστική τη συμμετοχή της ανασφαλούς εργασίας, αλλά από ιδιοτέλεια αγνοούν και τα βασικά προβλήματα αυτού του χώρου, τότε το συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζει η ΓΣΕΕ, βρίσκεται υπό κατάρρευση όπως και το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί!!

Ένα οργανωτικό συνέδριο σε επίπεδο ΓΣΕΕ που θα γίνει πλατιά ζήτημα ολόκληρης της εργατικής τάξης και που θα αποφασίσει μια ριζική δημοκρατική οργανωτική αναδιάρθρωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι κάτι περισσότερο από επείγον ζήτημα σήμερα.

Όμως η επιτυχία ενός τέτοιου συνεδρίου είναι άμεσα δεμένη με το πώς σήμερα η ηγεσία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θ’ αντιμετωπίσει  τη βαθειά νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση.

Μια κρίση που για δύο και πάνω χρόνια ασκεί πάνω στο λαό την ποιο βάρβαρη πολιτική τρομοκρατία.

Μια κρίση που δεν είναι καν βραχυπρόθεσμα διαχειρίσιμη από την άρχουσα τάξη και το πολιτικό της σύστημα με ομαλούς κοινοβουλευτικούς όρους. Γι αυτό φαίνεται να προετοιμάζουν το λαό και την εργατική τάξη να πληρώσει την κρίση και την διέξοδό τους, όχι μόνο με χρήμα και μόχθο, αλλά και με αίμα.

Σύνεδροι αντιπρόσωποι,

Είναι φανερό πως το πολιτικό σύστημα όχι μόνο εξάντλησε τις βασικές πολιτικές δυνάμεις του, αλλά εξαντλεί και τις κύριες εφεδρείες του.

Δεν εξαντλήθηκε μόνο η Ν.Δ. αλλά και το μεταπολεμικό Καραμανλικό πολιτικό ρεύμα που επιστρατεύθηκε το 2004-2008.

Δεν εξαντλείται μόνο το ΠΑΣΟΚ σαν ιστορικό ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και το δυναμικό πολιτικό ρεύμα του Παπανδρεϊσμού που κυριάρχησε από τη δεκαετία του ’60.

Δυστυχώς ο νεοφασιστικός πόλος σήμερα είναι αυτός που αφ’ενός μεν καθορίζει την πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. και αφετέρου προβάλλει και διεκδικεί το ρόλο του στρατηγικού εταίρου στην διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα «εθνικής  εξυγίανσης» που υπαγορεύουν οι αγορές.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αναζητά στο εξωτερικό πολιτική στήριξη «εκβιάζοντας» μάλιστα με  προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. τους Ευρωπαίους «εταίρους» του!

Ο εκβιασμός αυτός δεν απευθύνεται φυσικά τους εταίρους του. Αποτελεί την πιο τρομακτική επιχείρηση πολιτικής τρομοκρατίας του λαού, καθώς προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. αποτελεί διακήρυξη ανοικτής χρεωκοπίας  και επαναφορά της χώρας στη δεκαετία του ’50 με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική.

Η πολιτική στήριξη που αναζητά ο κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό είναι για να επιβληθεί στο λαό το καθεστώς της ελεγχόμενης πτώχευσης και της ιμπεριαλιστικής αρμοστείας που βιώνουμε σήμερα. Όμως  η άρχουσα τάξη, ο μαυραγοριτισμός και τα παρασιτικά μεσοστρώματα κάθε μορφής δεν αρκούνται ούτε σ’αυτό.

Επιδιώκουν και επενδύουν στην ανεξέλεγκτη χρεωκοπία, για να ληστέψουν τον λαό και τη χώρα επιβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές τους κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας νέας και σύγχρονης μετεμφυλιακής περιόδου.

Αφού πέρασαν στη χώρα και την εργατική τάξη τη θηλιά του ευρώ, ζητούν την έγκριση του λαού, ποιο σχοινί είναι αυτό που θέλει να κρεμαστεί: του Δ.Ν.Τ. ή της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. Των Αμερικάνων η των Γερμανών. Αυτή είναι η ποιότητα των πολιτικών στηριγμάτων που αναζητά η άρχουσα τάξη στο εξωτερικό.

Οφείλουμε να πούμε όχι. Όμως με πράξεις και όχι απλά με λόγια. Έπρεπε να το έχουμε πει από χτές, από χρόνια. Ας το πούμε από σήμερα.

Αυτό στην συγκυρία σημαίνει :

 1. Βασικός όρος της Εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας και μάλιστα με άμεση νομοθετική επικύρωση, να είναι η καθολική απαγόρευση των απολύσεων τουλάχιστον στη διάρκεια της κρίσης.

 2. Καμιά απόλυση συμβασιούχου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόγραμμα αποκατάστασής τους με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση όλων των καταχρηστικών μορφών ελαστικοποίησης της εργασίας.

 3. Ποινικοποίηση της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας με αντίστοιχες διοικητικές και αστικές κυρώσεις. Άμεση νομοθετική πράξη γι αυτό.

 4. Προκήρυξη  σήμερα  και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη έκτακτου ειδικού και  διευρυμένου από τη βάση συνεδρίου θέσεων και αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της πάνω στην εργατική τάξη.

 5. Να ορίσουμε την 1η Μάη σαν μέρα αλληλεγγύης προς την εργατική τάξη της χώρας μας και αγωνιστικής συνάντησης στην ΑΘΗΝΑ όλων των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Πανευρωπαϊκή Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στη δικτατορία των αγορών και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση .

Αν χάσει το Κεφάλαιο τη μάχη της Ελλάδας, αν κερδίσει η κοινωνία της εργασίας θα αναπνεύσει κάθε εργαζόμενος σε κάθε χώρα, σε όλη την Ευρώπη.

Με σταθερή και απαράβατη αρχή την ενότητα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ένα σωματείο, ένα εργατικό κέντρο, μια ομοσπονδία, μια ΓΣΕΕ, θα δώσουμε την μάχη των παραπάνω θέσεων με τα πρωτοβάθμια σωματεία που συντονίζουν το βηματισμός τους μέσα στις  καθημερινές μάχες.

Σ’αυτές τις μάχες η ΓΣΕΕ μπορεί να διαλέξει: η νάναι το μαχητικό επιτελείο της εργατικής τάξης η ο μηχανισμός για να μανιπουλάρει την αγανάκτηση και τις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το πρώτο, αλλά δεν παραιτούμαστε από αυτό.


Νίκος Μούσσιος, μέλος του Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: