Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

[επικοινωνία: eamgr@yahoo.com]

 • Κατηγορίες

 • Πρόσφατα

 • Τρέχον μήνας

  Φεβρουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Κατάλογος

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Posted by eamgr στο 2 Φεβρουαρίου, 2009

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


FRIGOGLAS : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ-ΕΞΑΓΟΡΑΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ


Η πολυεθνική Frigoglas ιδιοκτησίας του πολυεθνικού ομίλου 3ECocaCola έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση εκβιασμού-εξαγοράς, των εργατών για την κατάργηση 120 θέσεων σταθερής εργασίας (60% του εργατικού της δυναμικού).

Η αναδιάρθρωση κατά την εταιρία στοχεύει να εκμεταλλευτεί επιθετικά τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία από την συγκυρία!(δηλαδή την οικονομική κρίση!)

Ο στόχος λοιπόν της επιθετικής αξιοποίησης της συγκυρίας είναι φανερός:

Αντικατάσταση των 120 θέσεων σταθερής εργασίας «υψηλού» κόστους, με άγνωστο αριθμό, άγνωστης αμοιβής, άγνωστης διάρκειας και περιοδικότητας και άγνωστου ωραρίου, θέσεων επισφαλούς εργασίας.

Η εμπειρία και τα αποτελέσματα της πολυεθνικής όπως και της μητέρας-αδελφής 3Ε CocaCola είναι ιδιαίτερα θετικά από αυτές τις μορφές εργασίας, αφού για πάνω από 10 χρόνια απολύτως καταχρηστικά και παράνομα το 35%-40% του εργατικού τους δυναμικού υπάγεται σε αυτές τις μορφές. Το καλοκαίρι 130συμβασιούχοι της Frigoglas χωρίς καμία εξασφάλιση, χωρίς κίνητρα, χωρίς εξαγγελίες του ΟΑΕΔ απομακρύνονταν οριστικά χωρίς να ανοίξει μύτη, για να ξεδιπλωθεί η σημερινή επίθεση.


ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ και ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η περίπτωση της Frigoglas, όπως και του Βοσινάκη-ELBISCO και άλλων ανάλογων περιπτώσεων είναι η εξειδίκευση στον ιδιωτικό τομέα με ακόμη όμως πιο ξεδιάντροπο τρόπο των μεθοδεύσεων στον Ο.Τ.Ε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κ.λ.π παραπέρα αποτελούν τον ΠΙΛΟΤΟ για γενικευμένη εφαρμογή του εργασιακού καθεστώτος Μίχαλου ,που εκτός από τη σταδιακή συνεχή εφαρμογή του στη βιομηχανία, θα περιλάβει άμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του επισιτιστικού τομέα (τουρισμός).

Η κυβέρνηση μέσω του ΟΑΕΔ ληστεύοντας τα χρήματα της εργατικής τάξης και του λαού, χρηματοδοτεί τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις τους για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας.

Η κυβέρνηση με τον ΟΑΕΔ καθοδηγεί και συμπληρώνει έτσι τον εκβιασμό των εργατών και μαζί την επιχείρηση εξαγοράς του συνδικαλιστικού κινήματος, καταστρατηγώντας και το δικό της θεσμικό νομικό πλαίσιο, το οποίο παραβιάζει για να καταστήσει συνένοχο και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα!!!


Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ


Η λύση σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου μπορεί να γίνει με τις ανάλογες νομικές συνέπειες με τρεις τρόπους:

1. Την απόλυση με μονομερή καταγγελία της σύμβασης από την εργοδοσία που κατατίθεται στον ΟΑΕΔ, στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος δικαιούται τη νόμιμης αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος όπως επίσης και να υπαχθεί στο ταμείο ανεργίας πάλι με τις προϋποθέσεις του νόμου.

2. Την αποχώρηση του εργαζόμενου οικειοθελώς χωρίς καταγγελία της σύμβασης από την εργοδοσία: Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωσης ούτε υπάγεται στο ταμείο ανεργίας για το οποίο η καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη είναι προϋπόθεση.

3. Την με κοινή συναίνεση εργοδότη-εργαζόμενου λύση της σύμβασης εργασίας, με καταγγελία της από την εργοδοσία κατόπιν όμως αιτήματος που υποβάλλεται σε αυτήν από τον εργαζόμενο που τότε δικαιούται μόνο το 50% της νόμιμης αποζημίωσης και μπορεί να υπαχθεί στο ταμείο ανεργίας

Σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν εμπίπτει η «εθελούσια» έξοδος της Frigoglas σήμερα και του Βοσινάκη και άλλων περιπτώσεων χθες. Κυβέρνηση και εργοδοσία συνδυάζουν και τις τρεις σε ένα έκτρωμα που παραβιάζει ακόμη και το ποινικό κώδικα.

Για τους λόγους αυτούς ακόμη και η συστημική δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο της, ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ, τις εθελούσιες εξόδους τις θεωρεί καθαρές απολύσεις, που υπάγονται μάλιστα στις ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Για αυτό όταν πρόκειται για ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση προσφεύγει σε νομοθετικές ρυθμίσεις για νομιμοφάνεια, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να τις υλοποιήσει. Όταν όμως πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα, τα ρυθμίζει κάτω από το τραπέζι ώστε να καθιστά συνένοχο της, το συνδικαλιστικό κίνημα!

Δεν φτάνουν όμως αυτά. Η κυβέρνηση με τον ΟΑΕΔ προχωρά ακόμη σε πιο επιθετική πολιτική χρηματοδότησης της αναδιάρθρωσης των εργασιακών και πελατειακών της σχέσεων υποσχόμενη.

· Αποκατάσταση μόνο των «εθελοντών»; απολυμένων στο δημόσιο!!

· Τον υπερδιπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας μόνο για τους «εθελοντές» απολυμένους.

Αρκεί να γίνουν πελάτες του παράκεντρου κράτους και οπαδοί του εργασιακού καθεστώτος Μίχαλου.


Η απόκρουση αυτών των μεθοδεύσεων δεν μπορεί να γίνει φυσικά από τον κάθε ατομικό εργάτη που όλοι μαζί τον βάζουν στην αγχόνη. Δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα σωματείο. Είναι γενικότερο συνδικαλιστικό αλλά και πολιτικό ζήτημα.

Όμως ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Το συνδικαλιστικό κίνημα-ως πλειοψηφία του Δ.Σ.  στη περίπτωση του ΒΟΣΙΝΑΚΗ έφτασε στην έσχατη ταξική ξεφτίλα, ενώ οι 45 εργαζόμενοι έδιναν ηρωικά για τρείς μήνες τη μάχη της εργασίας, να  συζητάει πως θα μοιράσει τα λεφτά της αποζημίωσης όσων εργατών δεν υπόκυπταν στον εκβιασμό της εργοδοσίας και προτιμούσαν να συνεχίσουν την εργασία τους στο Πικέρμι!! Σε αυτή τη κατεύθυνση βέβαια είχαν και έχουν ακόμη τη πολιτική στήριξη και κάλυψη τόσο εκείνων που από την αρχή έβρισκαν θετικές τις εργοδοτικές προτάσεις για τη μεταφορά στο Πικέρμι, αλλά και εκείνων που κατάγγελναν ανοικτά το μέτωπο που συγκρότησε η αγωνιστική στάση των εργαζομένων, γιατί τόσο οι μεν όσο και οι δε ψαρεύουν και επενδύουν για πολιτική επιρροή στα συντρίμμια και τα ρετάλια της ήττας του λαού.


Στην ίδια κατεύθυνση με παράλληλους δρόμους διαμορφώνεται η κατάσταση στη Frigoglas:

Το θέμα κρατιέται συνειδητά από το αυτοονομαζόμενο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα  μακριά από την εργατική τάξη και τη κοινωνία.

Αποφεύγεται επιμελώς να θιχτούν τα συμφέροντα της 3Ε- COCACOLA .

Να καταγγελθεί η συμπαιγνία κυβέρνησης εργοδοσίας.

Να αναδειχθούν οι παρανομίες των διαδικασιών του «εκβιασμού-εξαγοράς» των εργαζομένων.

Ώστε να λυθεί τελικά το πρόβλημα με την «ταξική – αγωνιστική» διαρροή των εργαζόμενων προς τις εθελούσιες εξόδους (ήδη 40 έχουν δηλώσει δικαιολογημένα αποχώρηση).


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που έχουν πραγματικά αναφορά τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά ειδικά όλους τους άνεργους και τους συμβασιούχους, να πάρουν στους ώμους τους την μάχη της εργασίας.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:


 • Όλοι οι άνεργοι να πάρουν επίδομα ανεργίας 1000€ που ο ΟΑΕΔ υπόσχεται στις εθελούσιες εξόδους.


 • Όλοι οι άνεργοι  να μπουν σε θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα(δήμοι κ.λ.π.) όπως ο ΟΑΕΔ υπόσχεται


στις εθελούσιες εξόδους.


 • Όλοι οι συμβασιούχοι να έχουν τα δικαιώματα της «εθελούσιας» εξόδου.


 • Όλες οι μορφές εξαρτημένης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καλυφθούν με συμβάσεις


αορίστου χρόνου, με εξίσωση της αποζημίωσης εργατών με υπαλλήλων, με ταυτόχρονη αύξηση της.


 • Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων όσο διαρκεί η κρίση.


ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.


 • ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.


Μετά τους μαθητές και τους αγρότες,


ας εξεγερθούν και οι εργάτες, οι συμβασιούχοι, οι άνεργοι,


οι ανασφάλιστοι, οι σκλάβοι του νεοφιλελευθερισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: