Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

[επικοινωνία: eamgr@yahoo.com]

 • Κατηγορίες

 • Πρόσφατα

 • Τρέχον μήνας

  Νοέμβριος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Κατάλογος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΩΝ Ε.Α.Α.Κ.

Posted by eamgr στο 1 Νοέμβριος, 2008

Η βαθιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική κρίση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης γεννάει κρίσιμα ερωτήματα που η Αριστερά έχει το ιστορικό καθήκον να απαντήσει. Σε αυτά τα πλαίσια, και με την ουσιαστική διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα να προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, το πολιτικό διήμερο των σχημάτων της ΕΑΑΚ μόνο ως εξαιρετικά κρίσιμο μπορεί να χαρακτηριστεί για την αναχαίτιση της επίθεσης του κεφαλαίου.

Η Ιουλιανή πραξικοπηματική κατάλυση του συντάγματος με το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο Στυλιανίδη, δεν ανέδειξε μόνο το ξεπέρασμα των αστικοκοινοβουλευτικών ορίων από αυτή την επικίνδυνη για το λαό κυβέρνηση. Μαζί με την ουσιαστική εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου, αναδεικνύει την τραγική αποτυχία της ιδεοληψίας περί αυτόνομων – ξεχωριστών για κάθε «ζήτημα» κινημάτων.

Την τραγική χρεοκοπία της άρνησης του αυτονόητου: Πως η δημόσια παιδεία είναι δικαίωμα όλου του λαού. Πως η μόνη προωθητική απάντηση, ικανή για ανατροπές και κατακτήσεις, είναι η συγκρότηση ενός μετώπου κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη συμμαχία ιμπεριαλισμού, ντόπιας αστικής τάξης, παρασιτικών στρωμάτων που κυρίαρχα εκπροσωπεί η κεντροδεξιά ως διακυβέρνηση.

Η αντίληψη ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν είναι πρώτα και κύρια η άμεση μετατροπή της πλειοψηφίας των ΑΕΙ και όλων των ΤΕΙ σε ΚΕΣ, αλλά μια πίεση απλά για παραγωγικοποίηση των πανεπιστημίων έχει την ίδια αφετηρία και απόληξη σε θέσεις και τακτική με την αντίληψη ότι ο νέος νόμος πλαίσιο δεν εφαρμόζεται (ασχέτως αν διαγράφονται μεταπτυχιακοί φοιτητές και εάν έχει καταρτιστεί ο καινούργιος εσωτερικός κανονισμός). Ήδη δεκάδες τμήματα ΑΕΙ – ΤΕΙ της περιφέρειας υπολειτουργούν, ήδη χιλιάδες εγγραφές σημειώνονται στα μαγαζιά της κατάρτισης (όχι απαραίτητα από γόνους των ανώτερων τάξεων). Ήδη η λίστα συγγραμμάτων, η βιβλιοκάρτα, τα νέα προγράμματα σπουδών και τα πειθαρχικά όργανα εφαρμόζονται σε μια σειρά από σχολές. Εκτός κι αν χαρακτηρίζουμε ως αριστερή συνδικαλιστική παρέμβαση το «παζάρεμα» στα πρυτανικά συμβούλια για να περάσει, έτσι κι όχι αλλιώς (πάντως να περάσει), η λίστα συγγραμμάτων. Εκτός κι αν εφαρμόζουμε την τακτική, κάτι που δε συμβαίνει στην ΑΥΛΗ μας, να μην μας απασχολεί.

Όμως μια επαναστατική πρωτοπορία έχει ως περιεχόμενο και κατεύθυνση την ενιαιοποίηση των αιτημάτων για ένα μέτωπο. Διαπνέεται από την ανάγκη συγκρότησης όχι ενός κινήματος με αρχή και τέλος μια ΕΛΙΤ, αλλά ενός βαθιά πολιτικού κινήματος που να εκφράζει τα συμφέροντα όλων των φοιτητών – σπουδαστών, το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Το κίνημα που εκφράζει τις αγωνίες μιας ελίτ αφήνει στην ουσία ανέγγιχτο τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην παιδεία και την εργασία. Δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ότι η επίθεση αυτή ισοπεδώνει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις, αλλάζει την αρχιτεκτονική της εργασίας και την ίδια την έννοια «εργαζόμενος», καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όχι αφηρημένα, μα πραγματικά και «νόμιμα», σέρνοντας την κοινωνία σ’ έναν άνευ προηγουμένου εκφασισμό της λειτουργίας και της πολιτικής της δομής. Ότι οι δομές και οι ανάγκες για μέγιστο, γρήγορο κέρδος είναι το ιδεώδες του ιδιωτικού δικαίου στη γνώση κι ότι αναπόφευκτα αυτό θα εφαρμόζεται και στο δημόσιο.

Σ’ αυτή τη συγκυρία που η χρηματοοικονομική και νομισματική κρίση τείνει να εκβιάσει και να εγκλωβίσει τους εκμεταλλευόμενους όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες η αντι-νεοφιλελεύθερη διέξοδος είναι η κυρίαρχη διέξοδος που αναζητεί τα τελευταία τρία χρόνια ο λαός και το φοιτητικό κίνημα. Η άνευ όρων υπεράσπιση του άρθρου 16, η ενιαιότητα του φοιτητικού και σπουδαστικού συνδικαλισμού με βάση το ανυποχώρητο αίτημα να κλείσουν τώρα όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, η διεκδίκηση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν τους αναγκαίους και ικανούς όρους για την σύνδεση του αγώνα των φοιτητών – σπουδαστών με τους αγώνες του λαού για εργασία, μισθούς, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημοκρατία.

Το αίτημα για το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο, για το πτυχίο κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας να είναι η μόνη συνθήκη εξασφάλισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, η διεκδίκηση της φοιτητικής ιδιότητας για τους σπουδαστές στα Γκουαντανάμο των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ (μέριμνα, συλλογικά δικαιώματα) μπορούν να δέσουν τους αγώνες μας με το μαθητικό κίνημα που αγωνίζεται σ’ όλη την χώρα με καταλήψεις, που παλεύει σήμερα με τα θηρία και αντέχει παρότι μένει δίχως συμμάχους. Να ποιεςείναι οι κοινωνικές συμμαχίες και το περιεχόμενο για ένα αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο ρήξης και ανατροπής σήμερα στο δρόμο προς τη συνολικότερη χειραφέτηση από τα δεσμά του συστήματος.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στο διήμερό μας πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το σύνολο των σχημάτων ότι η πάλη για την ανατροπή των ψηφισμένων νόμων ταυτίζεται με την υπεράσπιση, πρώτα και κύρια, της φοιτητικής ιδιότητας (φοιτητική μέριμνα, άσυλο, επαγγελματική ιδιότητα, ελεύθερο χρονικό όριο σπουδών, ασφάλιση, περίθαλψη, ισότιμη σχέση καθηγητή – φοιτητή και καμία εκπαιδευτική διαδικασία έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο). Οφείλουμε να αγωνιστούμε συντεταγμένα για την υπεράσπιση της δημόσιας γ΄ βάθμιας εκπ/σης όχι σα μία δυναμική συντεχνία αλλά σαν τη μόνη διέξοδο με κάλεσμα σε όλη τη νεολαία για αποκλειστικά δημόσια και ελεύθερη για όλους εκπαίδευση. Και αυτό θα ξεκινήσει πρώτα μέσα σ’ όλες τις σχολές. Αυτό θα συσπειρώσει όλη την κοινωνία με το μέρος μας καθώς θα έχουν ταυτιστεί τα συμφέροντα μας μ’ αυτήν. Η πάλη για τον κοινωνικό μισθό είναι πάλη όλου του λαού για όλο το λαό και είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ για μία ριζοσπαστική στροφή στην κοινωνία.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΕΞΟΔΟ

Το αμέσως επόμενο διάστημα λαϊκοί αγώνες θα ξεσπάσουν, είτε τους υποκινήσει η αριστερά, είτε όχι.

Ο λαός δεν θα περιμένει κανέναν άλλον να διώξει το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας όταν η κρίση θα ξεσπάσει στην χώρα μας. Το ερώτημα είναι αν η Αριστερά θα είναι δυνατή οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά να καθοδηγήσει αυτούς τους αγώνες.

Με αυτή την έννοια, πέρα από πολυτέλεια είναι κυρίως πολύ μεγάλη ανοησία οι αριστερές- επαναστατικές συλλογικότητες, σήμερα, να εξαντλούν τις αναζητήσεις τους, όχι στη διερεύνηση των όρων ενός κοινωνικού μετώπου ανάσχεσης του νεοφιλελευθερισμού, αλλά στους όρους ενός σχεδόν αυτιστικού κατεβάσματος στις ευρωεκλογές (μιας και αυτή η κυβέρνηση καταδικάζεται πέρα από τους κινηματικούς όρους ακόμη και στις δημοσκοπήσεις σ’ ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 70%).

Την ίδια στιγμή που δε μπορούν να καταλήξουν σε ένα σαφές περιεχόμενο στα ΕΑΑΚ, αναλίσκονται σε εκλογικές συζητήσεις πάνω σε μια πλατφόρμα άγνωστη από το λαό. Άγνωστη, όχι εξ’ αιτίας ποσοτικών, μα κυρίαρχα ποιοτικών όρων. Ενώ τα ΕΑΑΚ επιδεικνύουν αγωνιστικά αντανακλαστικά σε όλες σχεδόν τις φάσεις του κινήματος, δε μπορούν οι κυρίαρχες συνιστώσες τους να αποκρυσταλλώσουν αντίστοιχα αποτελέσματα σε κεντρικό επίπεδο, κυρίως επειδή αρνούνται να αποδεχτούν, πως ενώ παρεμβαίνουν με καθαρά αντινεοφιλελεύθερη συνθηματολογία στο κίνημα, εμμένουν να απευθύνονται ως αντικαπιταλιστικές συμμαχίες στις εκλογές, για να μην συσχετιστούν με τη ρεφομιστική αριστερά που καρπώνεται εκλογικά ένα κομμάτι της κοινωνίας σε ποσοστό αντιστρόφως ανάλογο με τη συμβολή της στα κινήματα.

Αυτού του είδους οι συζητήσεις για τις εκλογές, είναι έξω από τις ανάγκες της κοινωνίας κυρίως, γιατί πραγματικά και όχι αφηρημένα, αυτό που διεκδικεί ο λαός είναι η αντινεοφιλελεύθερη διέξοδος, που αυθόρμητα θα την διεκδικήσει ακόμη πιο μαχητικά τις επόμενες μέρες παρά τα μανιπουλαρίσματα της γραφειοκρατίας και των δημοσκοπικών «αντιπολιτεύσεων».

Η αποδιάρθρωση του δικομματισμού, η προοπτική κατάκτησης από το λαό μιας αριστερής, αντινεοφιλελεύθερης, προοδευτικής πρότασης εξουσίας και διακυβέρνησης, θα’ ρθει ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΩΡΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: