Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

[επικοινωνία: eamgr@yahoo.com]

 • Κατηγορίες

 • Πρόσφατα

 • Τρέχον μήνας

  Αύγουστος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιολ.   Σεπτ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Κατάλογος

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Posted by eamgr στο 27 Αύγουστος, 2008

Η έναρξη  του νέου σχολικού έτους σημαδεύεται από την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης, παρά τους κάποιους κλυδωνισμούς, ενώ η χρονιά που πέρασε καθορίσθηκε από την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών ενάντια στους εργαζόμενους.

Ψηφίστηκε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ανοίγοντας διάπλατα μαζί του όλα τα ζητήματα που αφορούν το δίπτυχο εργασία και γνώση, δηλαδή οτιδήποτε αφορά την εργασιακή, κοινωνική και μορφωτική οντότητα του ανθρώπου ως εργαζόμενου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον αντίστοιχο ασφαλιστικό νόμο για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς.

Στην εκπαίδευση η κυβέρνηση συνεννοείται με ποικίλα συμφέροντα στο χώρο της παιδείας, κόντρα στο Σύνταγμα, βρήκε τρόπους παράκαμψης του άρθρου 16 και προχώρησε στην αναγνώριση των Κ.Ε.Σ., ενώ σε άμεση προτεραιότητα μπαίνει η υλοποίηση των τριών παρακάτω βασικών πορισμάτων του ΕΣΥΠ σε συνδυασμό με την προώθηση εφαρμογής του «Καποδίστρια 2»:

1. Σύνδεση του 1/3 του προγράμματος μαθημάτων κάθε σχολείου με την τοπική κοινωνία, την τοπική αγορά, αφού επιχειρήσεις της θα μπορούν να προσανατολίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις προτιμήσεις των μαθητών σε κατεύθυνση αναπαραγωγής του κέρδους τους.

2. Η ελαστικοποίηση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της έννοιας της συλλογικότητας, μέσα από τη μεταφορά σε περιφερειακό επίπεδο όλου του πλέγματος των προσλήψεων-διορισμών-τοποθετήσεων.

3. Η αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωση της αποκλειστικής χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και μετακίνησης του κόστους λειτουργίας στις οικογένειες των μαθητών. Η αναζήτηση οικονομικών πόρων, ο ανταγωνισμός των σχολείων για την επιβίωσή τους, θα οδηγήσει στο κλείσιμο περιφερειακών σχολείων και στην κατηγοριοποίηση των υπολοίπων.

Το υπουργείο παιδείας ετοιμάζεται να σφίξει επώδυνα τον κλοιό στην όποια παιδαγωγική μας αυτονομία με τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση της βασικής εκπαίδευσης. Προσπαθεί να στήσει μέσω της διοικητικής ιεραρχίας (των Περιφερειακών διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων εκπαίδευσης και διευθυντών σχολείων) μία ιδιόμορφη διαδικασία επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, όπως στις περιπτώσεις της «ονοματοδοσίας σχολείων» και της «επιμόρφωσης εκπαιδευτικών», η οποία ουσιαστικά οδηγούσε σε απευθείας κρατικό συνδικαλισμό του ΥΠΕΠΘ με τους εκπαιδευτικούς παρακάμπτοντας τις ενώσεις – συλλόγους και τις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Παράλληλα με τις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης οι Σχολικοί Σύμβουλοι ανά τη χώρα αγνοώντας τις αποφάσεις των κλάδων, ταυτίστηκαν και υλοποίησαν τις πολιτικές και αποφάσεις του υπουργείου σε πολλά ζητήματα, όπως αυτό της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Η ΔΟΕ αδράνησε χαρακτηριστικά και αντέδρασε κατόπιν εορτής, μετά από πιέσεις-αποφάσεις των τοπικών γενικών συνελεύσεων και Δ.Σ., αφού άφησε να περάσει ο χρόνος στον οποίο οι εκπαιδευτικοί έκθετοι στο διοικητικό μηχανισμό συμπλήρωναν τις εκθέσεις.

Η νεοφιλελεύθερη επικράτηση σε διεθνές επίπεδο, επέφερε ριζικές αλλαγές γενικότερα στο γνωσιολογικό και ειδικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε κατεύθυνση ανατροπής εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Η γενική μόρφωση, που δίνει τη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των νόμων κίνησης και εξέλιξης της φύσης και της κοινωνίας, δίνει τη θέση της σε εφήμερες, αναλώσιμες και ασύνδετες πληροφορίες εξειδικεύσεις.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Το ΥΠΕΠΘ με την εκπαιδευτική του πολιτική αλλάζει το σχολείο και στο στόχο προσπαθεί να προσαρμόζει τους εκπαιδευτικούς.

Στην υλοποίηση αυτού του στόχου, η εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό περνά πλέον σε άλλα χέρια. Το ΥΠΕΠΘ μετατρέπεται αντικειμενικά, με σταθερούς ρυθμούς σε υπηρεσία κατάρτισης και απασχόλησης. Περίπου τα 2/3 της δικτύου παροχής εκπαίδευσης είναι έξω από το σχολείο, όπου τα διάφορα κέντρα (ΚΕΚ, ΙΕΚ) μοιράζουν αφειδώς τίτλους απασχόλησης εφήμερους και αμφιβόλου προέλευσης, πολλές φορές πλαστούς.

Το σημερινό σχολείο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας δοκιμαστικός σωλήνας όπου οι μαθητές οδηγούνται να μαθαίνουν σκόρπιες και ασύνδετες πληροφορίες με ανορθόδοξους αναγκαστικά τρόπους, ώστε να μπουν στην παραγωγή περιστασιακά και εφήμερα, χωρίς να μπορούν να καταχτήσουν τη γενική μόρφωση και παιδεία, εφόδια εν δυνάμει ανατρεπτικού και απελευθερωτικού χαρακτήρα.

Έτσι το σχολείο έχει σταματήσει να είναι σχολείο των κύριων φορέων του, δηλ. εκπαιδευτικών-μαθητών, το οποίο θα υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο της κοινωνίας. Έτσι οι μαθητές αντί να αγαπούν το σχολείο, το απεχθάνονται και ως εκπαιδευτικοί, πέρα από τις ευθύνες του συστήματος, δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Έτσι αντί να σηκώνουμε γενικώς τις σημαίες της αντίστασης χωρίς πολλές φορές περιεχόμενο θα ήταν καλύτερα για το σχολείο, την κοινωνία αλλά και εμάς τους ίδιους, να ασχοληθούμε περισσότερο μ’ αυτό.

Το σχολείο πρέπει να αποκατασταθεί ως ενότητα δασκάλων-μαθητών-κοινωνίας κάτω από το άγρυπνο μάτι της ίδιας της κοινωνίας ώστε η λειτουργία του να είναι τέτοια, που το σύνολο των μαθητών όταν το τελειώνουν να είναι ικανοί όχι μόνο για τα ΑΕΙ, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες δυσκολίες, απαιτήσεις και προκλήσεις της ζωής.

Τα πρόβλημα του εκπαιδευτικού κινήματος σήμερα είναι ότι το ίδιο δεν μιλά γι’ αυτό το απαξιωμένο ΣΧΟΛΕΙΟ. Τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, ακόμη και της αριστεράς (εντός και εκτός των τειχών) καθόλου ή ελάχιστα και επιφανειακά ασχολούνται με το μείζον αυτό ζήτημα.

Μόνο αν αγωνιστούμε για την αποκατάσταση αυτής της διαρρηγμένης ενότητας μαθητών-δασκάλων-κοινωνίας και διεκδικήσουμε το σχολείο της μόρφωσης για όλα τα παιδιά του λαού, τότε θα αντλούμε το δικαίωμα από την κοινωνία να διεκδικούμε αιτήματα που αφορούν το μισθό μας, την ασφάλιση, τη σύνταξη, τις εργασιακές σχέσεις, την παιδαγωγική ελευθερία στο σχολείο, κ.ά. Αν δεν το έχουμε αυτό ως προμετωπίδα των αιτημάτων μας τότε η κοινωνία θα αξιολογεί το σχολείο ως κοινωνικά άχρηστο και τους εκπαιδευτικούς ως προνομιούχους, αργόσχολους και αργόμισθους.

Οι διεκδικήσεις, οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες μας θα αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, καχυποψία και εχθρότητα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πλήττονται από την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία.

Πασσάς Βαγγέλης, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Α/θμιας Πάτρας

Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης, μέλος της Εκπαιδευτικής Παρέμβασης Β/θμιας Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: