Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

[επικοινωνία: eamgr@yahoo.com]

 • Κατηγορίες

 • Πρόσφατα

 • Τρέχον μήνας

  Φεβρουαρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Κατάλογος

«Εμπρός της Ν.Δ παλικάρια, καιρός να σπάσετε κεφάλια»

Posted by eamgr στο 2 Φεβρουαρίου, 2008

Του Αργύρη Καλογεράτου
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από τη «Γαλαρία«
Νίκος Τεμπον�ρας

Είναι χρήσιμο να κρίνεις και να συγκρίνεις γεγονότα και καταστάσεις στην ιστορική τους διάσταση, ασχέτως πως φαντάζουν πολλές φορές με την πρώτη ματιά. Περίεργα και αλλόκοτα στη δίνη του χρόνου συνήθως, απομονωμένα από τη βάση και το συνολικό θεώρημα που εντάσσονται δε μπορεί ο αναγνώστης που ξεφυλλίζει την επικαιρότητα να δει την πραγματική σημαντικότητά τους.

Το γεγονός

Αναδημοσιέυω ένα τμήμα του άρθρου της ΗΜΕΡΑΣ, εφημερίδας της Πάτρας, από τον Γ. Καρβουνιάρη και παρακάτω σχολιάζω:
Παπαδημάτος βουλευτής Ν.Δ - 2008«… Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, των Τοπικών Ενώσεων Αγ. Ανδρέου, Συνόρων, Αγυιάς Β Τομέως Αγ. Τριάδος και Ψαροφαϊου το Σάββατο που μας πέρασε, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του κόμματος, Νίκος Παπαδημάτος, όταν κλήθηκε να κόψει ένα κομμάτι, δεν το αφιέρωσε τον Πρόεδρο του κόμματος αλλά στον… Γιάννη Καλαμπόκα.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής φέρεται να είπε ότι «η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα». …»
(Ο εν λόγω βουλευτής φαίνεται στη αριστερά). Για την ιστορία επιφανείς παριστάμενοι: οι βουλευτές Ν. Ράγιου και Ν. Παπαδημάτος, ο πρώην βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο πολιτευτής Δ. Τριανταφυλλόπουλος).

Τι έγινε λοιπόν να δούμε… Σε μία κοπή πίτας ένας «φρέσκος» βουλευτής έκρινε χρήσιμο, και σημειώνω τον όρο χρήσιμο, να αναφερθεί στα «ξερά» – να πω «καμμένα»;; – χαρτιά της ιστορίας της Ν.Δ, τον Γιάννη Καλαμπόκα. Θα επανέλθω στον «νεόκοπο βαρόνο των λοστών» Παπαδημάτο αμέσως παρακάτω, αλλά πρώτα θα αναφέρω κάποια στοιχεία για την ιστορία.

Ο Καλαμπόκας, oι συμμορίτες του και ο Αγωνιστής Νίκος

 

Ο Γιάννης Καλαμπόκας, όντας πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, στις 8 Γενάρη του 1991 επέδραμε μαζί με γνωστούς κρανοφόρους τραμπούκους στο συγκρότημα των σχολείων της πλατείας Βουδ σο κέντρο της Πάτρας. Στη σκηνή του δράματος ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, έφτασε για να καθησυχάσει τα παιδιά που ήταν τρομοκρατημένα από την επίθεση των φασιστοειδών. Βρέθηκε αντιμέτωπος με 20 και πλέον άτομα. Δολοφονείται εν ψυχρώ από τον Καλαμπόκα και τη συμμορία του αφού δέχθηκε χτύμημα με λοστό στο κεφάλι.

Μέλος του Εργατικού Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου – Ε.Α.Μ και άνθρωπός μέσα στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες της εποχής, με το πρόσωπο ψηλά και φανερό, ο Νίκος δεν ήταν ήρωας ούτε καμικάζι. Ήταν απλός σαν εμάς. Έτυχε να βρίσκεται σε σημείο που οι σκέψεις, η ανθρωπιά, οι αναστολές, οι απόψεις, ο λόγος δεν έχουν καμία σημασία διότι οι απέναντι είναι δολοφόνοι που ξέρουν μόνο τη γλώσσα των λοστών και του σωματικού βιασμού. Αν δεν ήταν αυτός θα ήταν κάποιοι μαθητές!

Πως έφτασε ο σαν-άνθρωπος Καλαμπόκας στο σημείο αυτό;…

Στο συγκρότημα η κατάληψη των μαθητών συνεχιζόταν κρατώντας κλειστό το κτήριο ύστερα και των διακοπών των Χριστουγέννων. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε σε όλη την πόλη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κοινωνία αντιστεκόταν στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα Χριστούγεννα ήταν ένα τελευταίο φράγμα στο Κίνημα που είχε αναπτυχθεί στο οποίο προσευχόταν η κυβέρνηση ώστε… με τον καινουριο χρόνο να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις στα σχολεία και την κοινωνία.

Αυτό δεν έγινε, περάσαν οι γιορτές και οι μαθητές εκεί στις θέσεις μάχης τους. Τότε ανέλαβαν δράση τα πλοκάμια του νόμιμου κανονικού Κράτους τα οποία γαλουχήθηκαν με τις αξίες και τα ιδανικά των λοστών, της πολιτικής φασιστικής βίας και του εθελοντισμού για εξόντωση του εχθρού.

Ο φέρελπις Γιάννης Καλαμπόκας την εποχή εκείνη τύχαινε ιδιαίτερης μεταχείρισης από το κόμμα του και τις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. Ήταν ο αξιωματικός της ομάδας κρούσης που είχε συσταθεί για να αντιμετωπίσει στα σκοτεινά δρομάκια τους αγωνιστές πολίτες. Συντηρώντας μια συμμορίτικη ομάδα, συμπαγή καταρχήν αποτελούμενη από αρκετά μέλη η οποία συχνά ενισχυόταν και με δευτερεύοντα περιστασιακα μέλη, έδερναν κόσμο με λοστούς και αλυσίδες. Επιβαίνοντας σε ένα βαν περιφέρονταν στην πόλη της Πάτρας και αναζητούσαν το επόμενο θύμα τους, αφισοκολλήσεις αριστερών οργανώσεων, πολιτικά γραφεία, στοχοποιημένες ολιγομελείς παρέες ήταν το φόρτε τους. Ποτέ απέναντι στο λαό τη μέρα. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Και αυτά ακόμα και προ μαζικών κινητοποιήσεων, όταν δε άρχισαν να κλείνουν και να παραμένουν κλειστά τα σχολεία της Πάτρας η ομάδα αυτή είχε επανελλημένα κρούσει καταλήψεις που δεν είχαν μεγάλη μαθητκή συμμετοχή και περιφρούρηση τις βραδυνές ώρες. Με ξυράφια και σιδερολοστούς ξυλοκοπούσαν και τρομοκρατούσαν τα παιδιά για το καλό του Κόμματος και της Τάξης.

Συμμετείχε και ο ίδιος ο Καλαμπόκας στις ενέργειες αυτές μαζί με τους άλλους κρανιοφόρους δολοφόνους ενώ όταν φορούσε κουστούμι, ήταν άλλωστε και δημοτικός σύμβουλος επίσημα εκπροσωπώντας τη Ν.Δ τον ίδιο καιρό, στεκόταν λίγο πιο μακρυά και έδινε εντολές στα καθίκια του για το τι πρέπει να κάνουν. Αυτά ιστορικά είναι επιβεβαιωμένα, άλλωστε ο σαν-άνθρωπος Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια (η ποινή μειώθηκε στο εφετείο αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρώτερου έντιμου βίου!) και τελικά βρισκεται έξω από τη φυλακή μετά από ολιγοετή κάθειρξη (για καλή διαγωγή!). Οι λοιποί συνεργάτες καταδικάστηκαν με μικρές ποινές για οπλοκατοχή και άλλα τέτοια αστεία και σήμερα οι περισσότεροι εργάζονται για το Κράτος σε δημόσιες υπηρεσίες…

Παπαδημάτος: ο φιλόδοξος ενορχηστρωτής του διαλόγου των λοστών

Επανέρχομαι στον Παπαδημάτο, βουλευτή της Ν.Δ προσπαθώντας να κάνω μία εκτίμηση για το τι ρόλο παίζει και θέλει να παίξει ο ίδιος σχετικά και με τη δήλωσή του πάντα.

Το να κόβεις ένα κομμάτι για τον Καλαμπόκα σπίτι σου ή σε ένα στενό κύκλο μπορεί να είναι και αλλόκοτο, δείγμα σχιζοφρενικού οπαδισμού… ένα πράγμα. Μπορεί να δείχνει πως είσαι τέτοιος ΦΑΣΙΣΤΑΣ που δε μετανοιώνεις ούτε 16 χρόνια μετά και δηλώνεις ευθρασώς πως το ίδιο θα έκανες στη θέση του Καλαμπόκα και το χειρότερο: το ίδιο «ηρωικά» θα κάνεις όποτε χρειαστεί.

Το να το πράττεις με εκατοντάδες κόσμο απέναντί σου, οπαδοί και ψηφοφόροι της Ν.Δ της περιοχής, σημαίνει άλλα πράγματα. Σημαίνει πως επενδύεις σε συγκεκριμένα ανακλαστικά του συντηρητικού κόσμου στο σήμερα. Προτείνεις συμπεριφορές. Σημαίνει πως επιχειρείς να επαναδιαπραγματευτείς την πρόσφατη ιστορική μνήμη του λαού της Πάτρας και της Ελλάδας, που ξέρει καλά ότι εκείνη η γενιά των ΟΝΝΕΔιτών ήταν άντρο φασιστοειδών και η εποχή εκείνη από τις πιο μαύρες μεταπολιτευτικά. Το ίδιο το κράτος δολοφόνησε τον Νίκο. Με όργανα επίσημους αχθοφόρους της φασίζουσας νοοτροπίας της Δεξιάς. Είχε συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς η κατάσταση στην Πάτρα και η ίδια η δολοφονία. Ο νομάρχης Τάγαρης, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος και ο Μητσοτάκης, βουλευτές όπως ο Νικολόπουλος που πίναν καφέ και χαριεντίζονταν με τον αλήτη που έκανε τις βρωμοδουλειές τους στρέφοντας δολοφονικά όπλα προς ανυπεράσπιστους «ενοχλητικούς» πολίτες.

Όταν η Δεξιά του «εκσυγχρονισμού» και της «προόδου» δεν πείθει… πείθει η τρομοκρατία και η βία των Καλαμποκαίων

Θα πω ακόμα κάτι: είναι η μόνη πολιτική δολοφονία που βρέθηκε και καταδικάστηκε ο ίδιος ο δολοφόνος όχι μόνο ως τελεστής κακουργήματος αλλά και πολιτικά ως φορέας φασιστικών απόψεων που πήγαζαν από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ο δε πολιτικός χώρος έμεινε στη συνείδηση του λαού ως ο ιδρυτής και εντολέας της ομάδας κρούσης. Και όλα αυτά σε δίκη με στοιχεία και δικηγόρους, που παρά το εγχείρημα εμπλοκής στη δικαστική διερεύνηση, δεν κατάφεραν να ακυρώσουν το αυταπόδεικτο: ότι η συμμορία είχε προφανή και επιφανή θέση στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. Δεν έχει να κάνει με πάκτορες, μυστικές υπηρεσίες και άλλα τέτοια, αλλά για ανθρώπους που εκλέχτηκαν αν όχι για να δολοφονήσουν, τουλάχιστον για να εντάξουν τους λοστούς στην πολιτική ατζέντα.

Η προβολή στο σήμερα λέει πως η Δεξιά αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στη χώρα μας. Η Δεξιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν περιορίζονται μόνο στο ιδεολογικό κομμάτι, σε σχέση με τον παγκόσμιο καπιταλισμό και την αμφισβήτηση που επιδέχεται. Την αντιμάχεται μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Πολιτευτικά η Ν.Δ ακροβατεί,  και πολιτειακά ως αναφορά το οργανωμένο εποικοδόμημα εξουσίας η σήψη είναι προχωρημένη και δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει τις αντιφάσεις των οργανωμένων  στις αντιφάσεις των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων που επιθυμεί να εξυπηρετήσει.

Συμμετοχή και ενορχήστρωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, πολιτικός λόγος που πριν καν ειπωθεί έχει θύματα τον μισθωτό και τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας, μεταρρυθμίσεις φαντάσματα και κοινωνική αξιοκρατία που μπάζει «γαλάζιο ύδωρ».

Απέναντι σε αυτά, όπως ανέφερα,  δε δείχνει δυνατό να αντιδράσει θεσμικά ο εξουσιαστικός χώρος της Δεξιάς, ούτε καν μια κεντροδεξιά συμμαχία, και να πετύχει καίριο πλήγμα στους επικριτές του. Δεν έχει όραμα, στελέχη και θέσεις για τις λαϊκές ανάγκες, παρά λησταρχικές διαθέσεις για τα αποθέματα πλούτου που έχουν παραχθεί με λιτότητα και κόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Και η ιστορία διδάσκει… ότι σε κάποιο σημείο σταματά ο διάλογος για κάποιους και αρχίζει ο διάλογος των λοστών. Και τα ανακλαστικά και οι αναφορές της Δεξιάς στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτές. Σε αυτές κάνει επίκληση όποτε χρειάζεται διότι αυτές καταλαβαίνει ο κόσμος της. Τη «Δημοκρατία των Λοστών».

Λοιπόν (κατι σαν κύριε)-Παπαδημάτε, τι ρόλο θέλεις να παίξεις; Θέλεις να ξυπνήσεις τα βασικά ένστικτα του βαθυ-κράτους σας, να είσαι ο ενορχηστρωτής μιας νέας καταιγίδας πολιτικής βίας; Θέλεις να κάνεις τη βρωμοδουλειά και να πάρεις πόντους από το ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ που σας ψηφίζει με τα τσαρούχια για να διατηρηθείς στο θρόνο σου, και που ξέρεις ίσως αναγορευτείς και εσύ σε ήρωα και αγωνιστή του χώρου σου όπως ο Καλαμπόκας; Θέλεις να δείξεις το δρόμο: «έτσι ανοίγουν κεφάλια τα παλικάρια της Δεξιάς και του Καραμανλή».

Σε ονομάζω «Βαρόνο των Λοστών» γιατί τέτοιος ονειρεύεσαι να γίνεις!

Επειδή πρέπει μια και καλή να καθαρίζει η Δημοκρατία (έστω αυτή που προσποιείστε όλοι εκεί στα ψηλά) με κάτι υποκείμενα με γραβάτες, θα θυμίσω πως ο δημοκράτης λαός δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Γι’ αυτό δεν τον αντιμετωπίσατε ποτέ επί ίσοις όροις. Η λογική του ξεμοναχιάσματος, της προσωπικής ή συλλογικής τρομοκρατίας δε θα περάσει. Ειστε υπόλογοι όλοι οι εθελοντές τραμπούκοι, οι ένθερμοι λαλίστατοι φασίστες απένταντι στο σκεπτόμενο δημοκράτη κόσμο. Στον κόσμο που δίνει μάχη για διαβίωση και εσείς εκπροσωπείτε τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ σας και διαλογίζεστε με τα χειρότερα ζωώδη δολοφονικά ένστικτα. Όποια μάσκα και αν φορέσετε θα σας δείχνουμε περιφρονητικά ως κακέκτυπα ανθρώπων.

Δε θέλω και δεν αξίζει να αναφέρω περισσότερα. Θα κλείσω τονίζοντας πως ο Νίκος ήταν το «ξύπνημα» έπειτα από το οποίο ξεκίνησε η λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στη Δεξιά του Μητσοτάκη και στους κάθε λογής Καλαμπόκες. Παρότι η παρακαταθήκη που άφησε στην κοινωνία και στους αγώνες δε διαχειρήστηκε ωσάν περιουσιακό στοιχείο από κανέναν, και ιδιαίτερα από κόμματα κοινοβουλευτικής εξουσίας -που μάλλον ενοχλητική τους είναι η όλη ιστορία-, η παρακαταθήκη αυτή παραμένει ζωντανή και διαχειρίζεται από το ίδιο το Κίνημα διεκδίκησης και εκδημοκρατισμού. Παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο έμπνευσης της νεολαίας και των καταπιεσμένων αγωνιζόμενων στρωμάτων κόντρα σε κάθε λογική «κειμιλιοποίησης», λήθης και τεχνητής εξομάλυνσης των ταξικών κοινωνικών αντιθέσεων.

…η απάντηση δίνεται στους αγώνες της κοινωνίας και της νεολαίας ενάντια στην καταπίεση, τις ανισότητες, την φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πραγματική μόρφωση την κοινωνική και όχι μονόχνωτη οικονομική πρόοδο, την πραγματική ελευθερία και ξενοιασιά για Ζωή…

ΝΙΚΟ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ…

Ο Νίκος Τεμπονέρας 

Video ντοκουμέντο για την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα (torrent)
Nikos Temponeras – h istoria mesa apo ta kanalia ths epoxhs

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: